Fogzás/Ápolás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Korábbi kérdések

 1. szandi   •  

  kedves védőnő! van 9 hónapos kisfiam és nagyon küszködöm vele mert nagyon nyűgös és a feneke is ki van pirosodva a széklete sem olyan amilyen szokott lenni és nagyon nyálladzik. kint van már neki alul 4 foga és nem tudom hogy most megint jönni fog neki?
  milyen fájdalom csillapítót vegyek a fogára melyik a leg jobb és leg hatásosabb.
  Köszönöm segítségét SZANDI!!!!

  • Védőnő   •  

   Kedves Szandi!
   Számos fájdalomcsillapítási lehetőség van a fogzás esetén.
   -A legenyhébb a Dentinox nevű gél vagy oldat, ami elzsibbasztja az ínyét a babának.
   -A Viburcol kúp, ami homeopátiás készítmény.
   -Chamomilla vulgaris 15ch (5 golyó langyos vízben feloldva)
   - Nurophen szuszpenzió
   -Panadol baby
   - Germicid „c” kúp, ami fájdalom csillapítót is tartalmaz.
   Nem lehet tudni az Ön gyermekénél mi a leghatásosabb módszer, sajnos ezt ki kell tapasztalni.
   Védőnő

 2. alexandra   •  

  Kedves védőnő. az én kis babámnak ki jött alúl 4 szem foga felül még nincsen de most nagyon bajlódunk mert a popsija is ki van pirosodva és a széklete se olyan amilyennek kellene lenni. nincs étvágya és amit még meg is eszik azt ki hánnya. ez azért van mert jön a felső foga?
  Köszönöm!

  • Védőnő   •  

   Kedves Szandi!
   A fogzásnak számos tünete van, mint erős nyálzás, híg széklet, kipirosodott, sebesedett popsi, apró kiütések a száj körül a nyáltól, étvágytalansàg, nyugtalansàg, kissé agresszívebb viselkedés, de a hányás nem szerepel tünetként, annak valamilyen más oka van. Lehet valamelyik fájdalomcsillapító szuszpenzió ingerli a gyomrát, ebben az esetben váltson kúpra és mutassa meg gyerekorvosnak is a biztonság kedvéért.

   Védőnő

 3. Móni   •  

  Kedves Védőnő!!

  6 hónapos kislányom kezdettől végigaludta az éjszakát,
  pár hete felkel és amikor sikerül elaltatnom akkor csak vergődik jobbra,balra csukva van a szeme!!Ennek lehet köze a fogzáshoz??

  Köszönöm
  Móni

 4. Pletli Anita   •  

  Tisztelt Védőnő!
  Kisfiam 32 hónapos és 16 foga van.Pár napja folyamatosan hőemelkedést mérek nála,nincs étvágya sem,kiköpi az ételt(csak csipeget)éjjel nyugtalanul alszik és a nyála is nagyon folyik.A nyelve is fehér,mintha szájpenésze lenne,és mutat is a szájába,hogy fáj neki.Ezek a tünetek fogzással kapcsolatosak?Arra gondolok hisz még 4 foga nem bújt ki.
  Köszönettel

  Anita

 5. Ibolya   •  

  Kedves Védőnő!

  11 hónapos kisfiamnak kibújt 2 fogacskája. Mikortól kezdjük el a fogakat ápolni, mosni? Hogyan szoktassam rá arra, hogy szeresse és akarja a fogát mosni?
  Köszönöm
  Ibolya

  • Védőnő   •  

   Kedves Ibolya!

   A fogak ápolását már az áttöréstől érdemes elkezdeni. DM-ben kapható fogkefe csomag, kifejezetten csecsemők részére. Adjuk a kezébe, ismerkedjen vele. Már azzal is tisztítja a fogait, ha csak rágja, néha persze ledugják egészen a torkukig, de előbb-utóbb rájönnek, hogy ha így tesznek, akkor az nem jó nekik. Emmelett mossuk előtte a fogainkat, mutatva a helyes fogmosási technikát. (illetve, ha anya és apa is csinálja, akkor ez számára azt jelenti, hogy csak jó lehet ez a fogmosás dolog, hiszen a felnőtt ételek is jobban vonzzák, mint a saját babaétele). Fogkrémet csak akkor használhatunk, ha megtanul köpni, ez kb 2 éves korában fog bekövetkezni. Addig, textilpelenkával, gézlappal, vagy a szintén drogériában kapható újrahúzható Nenedent-tel töröljük át a fogakat lefekvés előtt.

   Védőnő

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok 3 éves kisfiammal és 3 hónapos kislányommal.